DOPRAVA NAD 3.000,- KČ ZDARMA.
Jak vybrat tu pravou pro Vás?

Jak vybrat tu pravou pro Vás?

15. 8. 2021

Arabica, Robusta nebo směs?


To je otázka, kterou by si každý milovník kávy měl položit. Pro její odpovězení naleznete níže několik tipů.


Na světě existuje tisíce druhů kávy s různou kvalitou kávových zrn. Můžete najít zrna levná i drahá, obyčejná i výběrová s prvotřídní kvalitou, která pro Vás budou gurmánským zážitkem.


Lidé i firmy velmi často investují do drahých a kvalitních kávovarů, ale poté v nich připravují levnou kávu, kterou koupí na každém kroku v supermarketech, ale ve skutečnosti je volba kvalitních kávových zrn daleko důležitější, než v jakém kávovaru je káva připravena. Kvalita kávových zrn a jejich pražení bude vždy rozhodovat o výsledné chuti více než to, zda máte nejdražší a nejlepší model kávovaru. Kvalitní a chutnou kávu si můžete připravit i v klasických a levných moka konvičkách, nebo v jakékoliv alternativní přípravě.  


Jak ale poznáte právě tu kvalitní a výběrovou kávu?


Vždy hledejte tradiční pražírny, které mají dlouhou historii a ověřené postupy. Výslednou chuť Vašeho šálku kávy ovlivňuje především to, kde byla káva vypěstovaná, jak byla sklizená, zpracovaná i upražená a následně zabalená. Při výběru kávy se proto zaměřte především na její druh, původ a způsob přípravy. Všechny tyto kontroly a jistotu kvality u nás obstarává nejstarší italská pražírna Barbera, která pro Vás od roku 1870 připravuje tradiční, kvalitní a výběrovou kávu balenou ve směsích i jednodruhově.


Dívejte se na složení. Káva, kterou si kupujete, je většinou z odrůdy Arabica, Robusta (toto jsou dvě odrudy z více než stovky jiných, ale tvoří cca 98 % světové produkce) nebo směsí obou. Jejich poměr pak určuje množství kofeinu, jemnost chuti i výslednou cenu.


Robusta je výrazně jednodušší na pěstování a je méně náchylná. Rostlině vyhovuje nadmořská výška maximálně do 1000 metrů a její pěstování je proto méně nákladné. Kávové zrnko Robusty je kulatější s rovnější středovou rýhou. Káva z Robusty je také silnější, tmavší a hutnější a obsahuje výrazně více kofeinu než Arabica - konkrétně je to 2,7 % oproti 1,5 % v Arabice. Má také mnohem nižší obsah sacharidů.


Arabica je náročnější na pěstování i sklizeň. Kávový keř je menší, ale zapouští mnohem hlouběji kořeny. Arabice se lépe daří v horských kopcích a nižších teplotách. Kávové zrno Arabica je protáhlé a rýha uprostřed má tvar elegantního esíčka. Káva z odrůdy Aarabica má jemnější plnou chuť, je aromatičtější a oproti Robustě také méně hořká. Připravenou kávu z této odrůdy poznáte často podle kyselých ovocných chutí, jemných tónů květin nebo čokolády a ořechů.


Často se tyto dvě odrůdy mixují tak, aby se vytvořila příjemná směs s vyšším obsahem kofeinu. Díky větší variabilitě chutí jednotlivých odrůd, která záleží na tom kde a za jakých podmínek se káva pěstovala, jsou kvalitní pražírny schopny připravit upraženou směs vždy se stejnou chutí a ve špičkové kvalitě. Toto je typické například pro italské směsi káv na espresso


Dalším krokem by mělo být vyzkoušení jednotlivých káv. Poté si sami vyberete to, co Vám nejvíce chutná.