Arabica, Robusta nebo směs?
To je otázka, kterou by si každý milovník kávy měl položit. Pro její odpovězení naleznete níže několik tipů.
Na světě existuje tisíce druhů kávy s různou kvalitou kávových zrn. Můžete najít zrna levná i drahá, obyčejná i výběrová s prvotřídní kvalitou, která pro Vás budou gurmánským zážitkem.
Lidé i firmy velmi často investují do drahých a kvalitních kávovarů, ale poté v nich připravují levnou kávu, kterou koupí na každém kroku v supermarketech, ale ve skutečnosti je volba kvalitních kávových zrn daleko důležitější, než v jakém kávovaru je káva připravena. Kvalita kávových zrn a jejich pražení bude vždy rozhodovat o výsledné chuti více než to, zda máte nejdražší a nejlepší model kávovaru. Kvalitní a chutnou kávu si můžete připravit i v klasických a levných moka konvičkách, nebo v jakékoliv alternativní přípravě.
Jak ale poznáte právě tu kvalitní a výběrovou kávu?
Vždy hledejte tradiční pražírny, které mají dlouhou historii a ověřené postupy. Výslednou chuť Vašeho šálku kávy ovlivňuje především to, kde byla káva vypěstovaná, jak byla sklizená, zpracovaná i upražená a následně zabalená. Při výběru kávy se proto zaměřte především na její druh, původ a způsob přípravy. Všechny tyto kontroly a jistotu kvality u nás obstarává nejstarší italská pražírna Barbera, která pro Vás od roku 1870 připravuje tradiční, kvalitní a výběrovou kávu balenou ve směsích i jednodruhově.
Dívejte se na složení. Káva, kterou si kupujete, je většinou z odrůdy Arabica, Robusta (toto jsou dvě odrudy z více než stovky jiných, ale tvoří cca 98 % světové produkce) nebo směsí obou. Jejich poměr pak určuje množství kofeinu, jemnost chuti i výslednou cenu.
Robusta je výrazně jednodušší na pěstování a je méně náchylná. Rostlině vyhovuje nadmořská výška maximálně do 1000 metrů a její pěstování je proto méně nákladné. Kávové zrnko Robusty je kulatější s rovnější středovou rýhou. Káva z Robusty je také silnější, tmavší a hutnější a obsahuje výrazně více kofeinu než Arabica - konkrétně je to 2,7 % oproti 1,5 % v Arabice. Má také mnohem nižší obsah sacharidů.
Arabica je náročnější na pěstování i sklizeň. Kávový keř je menší, ale zapouští mnohem hlouběji kořeny. Arabice se lépe daří v horských kopcích a nižších teplotách. Kávové zrno Arabica je protáhlé a rýha uprostřed má tvar elegantního esíčka. Káva z odrůdy Aarabica má jemnější plnou chuť, je aromatičtější a oproti Robustě také méně hořká. Připravenou kávu z této odrůdy poznáte často podle kyselých ovocných chutí, jemných tónů květin nebo čokolády a ořechů.
Často se tyto dvě odrůdy mixují tak, aby se vytvořila příjemná směs s vyšším obsahem kofeinu. Díky větší variabilitě chutí jednotlivých odrůd, která záleží na tom kde a za jakých podmínek se káva pěstovala, jsou kvalitní pražírny schopny připravit upraženou směs vždy se stejnou chutí a ve špičkové kvalitě. Toto je typické například pro italské směsi káv na espresso.
Dalším krokem by mělo být vyzkoušení jednotlivých káv. Poté si sami vyberete to, co Vám nejvíce chutná.